Waarom het de moeite loont vegan te koken

Vegan koken is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Op de website vegankookboeken.com vind je daarom een selectie van goede vegan kookboeken die je kunnen helpen om te beginnen met vegan te koken.

Maar wat zijn nu enkele van de redenen om vegan te gaan eten?

Terwijl het geroezemoes over plantaardig vlees blijft groeien, heb je je misschien afgevraagd of je een plantaardig dieet zou moeten proberen. Vegetarisme en veganisme worden om verschillende redenen al duizenden jaren beoefend, en in 2019 is het gemakkelijker geworden om vlees en dierlijke producten op te geven, dankzij de overvloed aan plantaardige alternatieven.

Gezondheidsvoordelen van plantaardige diëten

Er is geen gebrek aan bewijs dat het eten van veel fruit en groenten bijdraagt aan een gezond lichaam en hersenen. Sommige onderzoeken suggereren zelfs dat veganisten en vegetariërs over het algemeen betere gezondheidskenmerken hebben dan alleseters. Veel gezondheidsexperts bevelen zelfs plantaardige diëten aan aan mensen met hartproblemen, hoge bloeddruk, diabetes en andere gezondheidsproblemen.

Gezondheidsproblemen van dierlijke eiwitten

Een belangrijke reden waarom mensen dierlijke producten opgeven, is de bezorgdheid over de gezondheid van dierlijke eiwitten, met name rood vlees. Decennia lang hebben volksgezondheidsfunctionarissen en gezondheidswerkers er bij consumenten op aangedrongen om minder vlees te eten, vooral rund- en varkensvlees. Ze noemden gezondheidsproblemen zoals een hartaanval, beroerte, kanker en meer.

Dat gezegd hebbende, geen enkele voedingsaanbeveling is geschikt voor elke persoon, dus neem het bewijs en doe ermee wat je wilt. Als je slecht reageert op dierlijke eiwitten, is dat reden genoeg om plantaardig vlees te proberen.

Dierenwelzijn en morele waarden

Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om een veganistisch dieet te beginnen en voort te zetten. Veel veganisten zijn er vast van overtuigd dat alle dieren, ook dieren die al lang hoofdbestanddelen van voeding over de hele wereld zijn, recht hebben op leven en vrijheid. Dat is zeker een eerlijk standpunt, en het hebben van emotionele banden met dieren draagt vaak bij aan dat standpunt.

Onderzoek naar de motieven achter het eten van een veganistisch dieet toont bijvoorbeeld aan dat het hebben van meer huisdieren op jonge leeftijd (en een grotere verscheidenheid aan huisdieren, bijvoorbeeld niet alleen katten en honden) de neiging vergroot om vleesconsumptie later in het leven te vermijden.

Milieuactivisme

Als je een veganist vraagt waarom hij veganist is geworden, is de kans groot dat hij iets zegt over het milieu. Veel mensen die een plantaardig dieet volgen, zijn gepassioneerd over de bescherming van het milieu, en dat is allemaal met een goede reden — we zouden er allemaal naar moeten streven om ons steentje bij te dragen voor onze aarde.

Veel consumenten en zelfs milieudeskundigen schrijven de huidige milieuproblemen toe aan de veehouderij, daarbij verwijzend naar flitsende statistieken over de uitstoot van broeikasgassen, water- en landgebruik, afval, arbeidskosten en transport bij het fokken van vee.

Hier vind je vegan kookboeken voor beginner.