Waarom vegetarisch eten de moeite is

Vegetarisme is in. Het is lekker en voedzaam. Daarom zijn er websites als VegetarischeKookboeken.com die bijvoorbeeld aangeven wat een goed vegetarisch kookboek beginners is om te starten met een vegetarisch dieet.

Voor veel mensen is vlees de ster van een maaltijd. Maar vlees minderen – of helemaal weglaten – kan u helpen een gezondere versie van uzelf te worden. Een vegetarisch dieet kan unieke voordelen bieden voor uw lichaam en het milieu. Dus of je nu overweegt vegetariër te worden of al jaren op die manier eet, laten we eens kijken naar enkele van de unieke voordelen van het schrappen van vlees uit je dieet.

Vegetarisch dieet

Allereerst kan een vegetarisch dieet verwijzen naar verschillende eetpatronen. Over het algemeen bevatten vegetarische diëten niet-dierlijke producten, zoals fruit, groenten, granen, noten, enz. Maar als het gaat om dierlijke bijproducten, zoals eieren en zuivelproducten, kunnen vegetarische diëten verschillen.

Merk op dat een vegetarisch dieet een algemene benadering van eten is. Het bevat geen specifieke macro- of microvereisten. Dit dieet richt zich alleen op het eten van meer plantaardig voedsel.

Nu we de basis van een vegetarisch dieet hebben besproken, laten we eens kijken naar enkele van de verrassende voordelen.

Voordelen van een vegetarisch dieet

Wanneer individuen een vegetarisch dieet volgen dat hen voorziet van de juiste voedingsstoffen die ze nodig hebben, kan dit type dieet resulteren in een aantal gezondheidsvoordelen. Bekijk de onderstaande lijst om enkele van de unieke voordelen van een vegetarisch dieet te ontdekken.

  1. Verbeter de gezondheid van het hart

Het is aangetoond dat een vegetarisch dieet de gezondheid van uw hart op verschillende manieren helpt verbeteren.

Lage bloeddruk
Verminder het risico op hartaandoeningen
Lagere cholesterol

Een vegetarisch dieet kan deze hart-gezonde voordelen bieden vanwege voedingsmiddelen die meer vezels en onverzadigde vetten bevatten. Beide voedingsstoffen helpen het cholesterol van het lichaam te beheersen. Bovendien heeft een vegetarisch dieet lagere niveaus van verzadigde vetten, totale vetten en cholesterol in het dieet in vergelijking met diëten op basis van vlees.

  1. Help het milieu

Vegetarisch eten kan ook het milieu ten goede komen. Dieren stoten broeikasgassen uit, wat resulteert in een grotere ecologische voetafdruk dan groenten of granen. In feite verhoogt een op vlees gebaseerd dieet de CO2-uitstoot 2,5 keer meer dan een plantaardig dieet. Deze broeikasgassen dragen bij aan de opwarming van de aarde en klimaatveranderingen over de hele wereld.

  1. Voorkom diabetes type 2

Een vegetarisch dieet kan u ook helpen diabetes type 2 te voorkomen naarmate u ouder wordt. In studies werd het vasthouden aan een vegetarisch dieet geassocieerd met een 35% tot 53% lager risico op het ontwikkelen van diabetes.

Hoe kan plantaardig voedsel het risico op diabetes helpen verminderen? Risicofactoren voor diabetes type 2 zijn obesitas en vetverdeling in het lichaam. Vetweefsel zorgt ervoor dat het lichaam beter bestand is tegen insuline. Een plantaardig dieet vermindert verzadigde vetten en cholesterol, wat op zijn beurt kan helpen om vetweefsel te verminderen.

  1. Beheers je gewicht

Plantaardige diëten kunnen u ook helpen uw gewicht te beheersen. Hoewel deze levensstijlkeuze niet per se leidt tot gewichtsverlies, kan het je helpen vetweefsel en lege calorieën te verminderen, zodat je je gewicht beter kunt beheersen.

Een vegetarisch dieet kan er echter voor zorgen dat u aankomt als uw portiegroottes te groot zijn of als u meer calorierijk of vetrijk voedsel eet. Om uw gewicht zo goed mogelijk te beheersen, moet u een vegetarisch dieet volgen dat is afgestemd op uw gezondheid en lichaamssamenstelling.

  1. Hou je hersenen scherp

Plantaardig voedsel kan helpen om je hersenen gezond te houden. Studies hebben aangetoond dat het consumeren van meer plantaardig voedsel in verband kan worden gebracht met lagere percentages dementie, Alzheimer en cognitieve stoornissen. Dit kan zijn omdat producten en volle granen rijk zijn aan polyfenolen, waarvan is vastgesteld dat ze de progressie van neurodegeneratieve ziekten vertragen.

  1. Voorkom kanker

Het eten van een vegetarisch dieet kan u ook helpen uw risico op het ontwikkelen van kanker te verminderen. Planten bevatten fytochemicaliën die je cellen kunnen helpen beschermen tegen schade. Ze bevatten ook veel voedingsstoffen, vitamines en mineralen, waardoor mensen gezonder blijven. Bovendien kan een vegetarisch dieet helpen om het gewicht te beheersen – zoals we hebben besproken – wat een risicofactor is voor kanker.

Bovendien zijn rood vlees en vleeswaren in verband gebracht met bepaalde soorten kanker, waaronder colon-, endeldarm-, prostaat-, alvleesklier- en maagkanker.

  1. Verminder het risico op door voedsel overgedragen ziekten

Heb je ooit voedselvergiftiging gehad? Niet leuk. Hoewel vegetarisch eten het risico op door voedsel overgedragen ziekten niet volledig uitsluit, vermindert het het risico aanzienlijk. Dat komt omdat vlees, gevogelte, zeevruchten en vis de meest voorkomende boosdoeners zijn in gevallen van door voedsel overgedragen ziekten.

Ziedaar toch 7 goede redenen om te overwegen om meer vegetarisch te eten.

Hier vind je vegetarische kookboeken van bekende chefs.